belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Particulier vakantiehuisje zoeken

Er zijn veel verschillende manieren waarop er invulling kan worden gegeven aan de keuze voor de accommodatie waar men tijdens de vakantie verblijft. Een vakantiehuis huren via een particulier die zijn eigen tweede woning ter beschikking stelt, is een van de vele mogelijkheden. Particulieren over de hele wereld bieden vakantiehuizen aan voor de verhuur, zodat er een ruime keuze is uit vakantielanden en vakantieverblijven waar de vakantie kan worden doorgebracht. Op deze pagina vind je meer informatie over het huren bij particulieren en bieden wij tips voor het vinden van een particulier vakantiehuisje.

Particulier huren in Nederland

Ook in Nederland is er een ruim aanbod op het gebied van particuliere vakantiehuizen, waarbij er een keuze kan worden gemaakt uit een verblijf op een vakantiepark of midden in een dorp of natuurgebied. Op een vakantiepark zijn voorzieningen te vinden zoals een restaurant of een zwembad, en dit is voor kinderen meestal een waar vakantieparadijs. De voorkeur kan ook uitgaan naar een rustige en natuurrijke omgeving, bijvoorbeeld in of nabij een bos, waar een vrijstaande woning te vinden is en er in de verste omtrek geen buren zijn te vinden. Om te kunnen zoeken naar het aanbod van particulieren, is internet de meest voor de hand liggende optie. Daarbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de websites die speciaal voor de particuliere verhuur zijn gemaakt en waar over de hele wereld vakantiehuizen worden aangeboden, en de websites die door particulieren zelf zijn gemaakt om hun eigen vakantiewoning te promoten. Doordat het aanbod zo overweldigend groot is, kan het handig zijn om aan de hand van een aantal selectiecriteria te gaan zoeken.

Enkele handige websites of zoekmogelijkheden voor particuliere Nederlandse huisjes:

 • Zoek op Marktplaats en kom direct in contact met particuliere verhuurders
 • Op Facebook zijn er tal van Groepen waar je lid van kunt worden om zo verhuurders te zoeken
 • Vraag eens na in je eigen omgeving/netwerk. Meer mensen dan je denkt hebben ergens een 2e huisje
 • Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van Airbnb

In het buitenland huren

Hoewel veel Nederlanders tijdens de vakantie in eigen land verblijven, zijn er ook veel mensen die voor het ultieme vakantiegevoel uitwijken naar het buitenland. Het buitenland hoeft niet ver weg te zijn. In de buurlanden België en Duitsland zijn er veel recreatiewoningen te vinden die door particulieren worden aangeboden en waar de omgeving toch net even anders is dan in eigen land. Zonaanbidders kunnen op zoek gaan naar een particulier vakantiehuis in de zonnige landen, en natuurliefhebbers kunnen er voor kiezen om naar een land te gaan waar een diversiteit aan natuur is te vinden. Enkele suggesties voor particuliere huisjes in het buitenland:

 • Particulierevakantiewoning.nl
 • Micazu.nl
 • Huisjetehuur.nl
 • Wimdu.nl
 • Vakantiehuizendirect.nl

Voordelen en nadelen van particulier huren

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het huren van bijvoorbeeld een appartement of vakantiebungalow van particulieren. Een van de voordelen is dat men op basis van de wensen met betrekking tot de inrichting van de woning, de omgeving en het aantal slaapplaatsen dat geboden wordt, kan zoeken en datgene daadwerkelijk kan huren wat men wenst. Er zijn woningen met een eigen zwembad die ruimte bieden tot wel 16 personen en waar veel privacy geboden wordt ten opzichte van naastgelegen huizen, maar er zijn ook kleine huisjes voor een minder groot aantal personen, die centraal zijn gelegen op een park. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen en nadelen van particulier huren.

Voordelen

 • Het is veel goedkoper
 • Verhuurders zijn vaak heel zuinig op hun huisje, het is vaak netjes en schoon
 • De verhuurder heeft vaak veel tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt
 • De verhuurder is vaak heel flexibel, je kunt veel overleggen

Nadelen

 • Schoonmaak niet altijd inclusief
 • Soms moet je handdoeken en beddengoed zelf meenemen
 • Er is geen receptie waar je terecht kunt voor vragen