belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Vakantiehuis met open haard

Wie wil dat nou niet; een leuk vakantiehuisje met een open haard? Veel mensen beschikken zelf thuis niet over een houtkachel en vinden het leuk om dat in de bungalow wel te kunnen. Veel cottages op vakantieparken hebben deze faciliteiten standaard inbegrepen en ook steeds met losse woningen beschikken daarover. Vooral tijdens de wintermaanden kun je hiervan gebruik maken. Na een lange wandeling in het bos kun je dan genieten van direct warmte van de openhaarden.

Vakantiehuisje met houtkachel

Wanneer jij het leuk vind om zelf vuur te maken in een vuurplaats dan heb je natuurlijk hout nodig. Wanneer je een huisje huurt is dat doorgaans niet ingegrepen. Je kunt dan zelf hout sprokkelen, houtblokken kopen, of andere brandbare materialen gebruiken zoals geperste houtbalen en/of aanmaakhoutjes. Er kan veel rook vanaf komen. Zet daarom altijd een raampje open voor frisse lucht. Als je de haard gaat aansteken zal het binnen 15 minuten prima branden en voldoende warmte afgeven. Heb je een groote huurwoning? Zorg er dan voor dat je vroegtijdig de houtkachel aansteekt. Bekijk ook huisjes met een internetverbinding.

Combinatie met centrale verwarming

Praktisch alle huisjes hebben standaard centrale verwarming. Vanuit de CV-ketel worden de radiatoren aangestuurd en het warmte tapwater verzorgd. Eventueel kan het ook voorkomen dat er vloerverwarming in het huisje is geïnstalleerd. De open haard kan worden gebruikt al bijverwarming. Het wordt vaak ook meer gebruikt voor de sfeer en beleving tijdens het weekendje weg. Wanneer je een langere periode op reis gaat (een week of 2 weken) dan kan het handig zijn een grotere voorraad brandhout mee te nemen.

Kachel tijdens wintersport

Ook voor je wintersport kun je specifiek kiezen voor een vakantiehuis met open haard. Na een dag skiën of snowboard kun je met z’n allen rondom de kachel gaan zitten en lekkere warme chocolademelk drinken. Het knisperende hout zorgt voor ontspanning en een wellness gevoel. Zeker in combinatie met een sauna, zwembad of jacuzzi is dit een ultieme beleving (zwitserlevengevoel).


Is een open haard gevaarlijk?

Een haard is open vuur. Dat maakt het in de basis iets gevaarlijker dan een pelletkachel of dichte kachel. Er kunnen stukjes hout uit de kachel vliegen / knappen en op de grond terecht komen. Zorg daarom altijd voor een glas water waarmee je iets kunt doven en sluit indien aanwezig het deurtje.

Is het kindvriendelijk?

In principe is een haard veilig voor kinderen. De rook gaat door de schoorsteen naar buiten, dus de luchtkwaliteit is prima. Let er wel op dat de buitenkant / ombouw heet kan worden en kinderen zich daaraan kunnen branden.

Mag je vuur maken in het bos?

Wanneer je een huisje in het bos hebt kan het zijn dat je uitsluitend bepaalde soorten hout mag stoken. Het rookkanaal wordt vaak ook extra goed nagekeken en schoongeveegd (schoorsteen). Tijdens droge periodes in de zomer kunnen er aanvullende maatregelen genomen worden om brand te voorkomen. Hierover wordt je altijd geinformeerd.