belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Rolstoelvriendelijke vakantiehuisjes

Sommige mensen hebben een aangepast vakantiehuis nodig vanwege een handicap. Zo kunnen mensen in een rolstoel meestal niet in een gewoon huisje, safaritent of stacaravan verblijven. In dat geval heb je een rolstoelvriendelijke woning nodig.

Een vakantiehuisjes voor mindervaliden

Een rolstoelvriendelijk vakantiehuis is zodanig aangepast, dat een persoon in een rolstoel er zonder belemmeringen kan verblijven. Dit betekent onder meer:

 • Een rolstoel is te breed voor een normale deuropening, dus erg belangrijk is dat er ruimere deuropeningen zijn.
 • Wanneer er een klein trapje voor de deur is, dus een opstapje, dan is het verstandig om dit vlak te maken zodat er gemakkelijk met een rolstoel op en af gereden kan worden.
 • Iemand die in een rolstoel zit heeft behoefte aan een toiletruimte die groter is dan een normaal toilet, en tevens moet er minstens één leuning naast het toilet geplaatst worden zodat de persoon zichzelf uit de rolstoel kan hijsen.
 •  Ook de douche moet helemaal aangepast worden, zodat de gehandicapte niet afhankelijk hoeft te zijn van andere mensen en zich zelf kan douchen. Het vakantiehuis moet dus over een ruime douche beschikken met een ingebouwde stoel en diverse leuningen.
 • Tevens is het erg belangrijk dat alle ruimtes zich op dezelfde verdieping bevinden, zodat de persoon in rolstoel overal bij kan komen.
 • Zorg ook dat de tuin rolstoelvriendelijk is en dus alles vlak en egaal is.

Het vinden van een rolstoelvriendelijk vakantiehuis

Ook mensen die een beperking hebben willen van een mooie vakantie kunnen genieten in binnen- of buitenland. Wanneer je als invalide op vakantie wilt gaan en in een vakantiehuis verblijven, dan kun je een rolstoelvriendelijk vakantiehuis huren of kopen en eventueel aanpassen.

 • In ieder land zijn verhuurders van rolstoelvriendelijke vakantiehuizen te vinden. Het aanbod is wat minder groot, maar er is altijd wel een geschikt huis te vinden. Center Parcs, Landal, Europarcs en Roompot bieden bijvoorbeeld een aantal uitstekende accommodaties voor mindervaliden.
 • Wil je een bijzondere overnachting? Kijk dan eens bij Natuurhuisjes. Zij bieden bijzondere plekjes, en je kunt ook zoeken op mindervalide of rolstoelvriendelijk
 • Een andere handige tip is Booking.com. Daar vind je namelijk heel veel verschillende huisjes die je heel snel kunt filteren op rolstoelvriendelijk. Je kunt dan ook direct reviews van andere gebruikers lezen.

Een aangepaste vakantiewoning

Daar waar gezonde mensen de vakantiewoningen voor het uitzoeken hebben, zijn de mogelijkheden om een aangepaste en passende vakantiewoning voor mensen met een beperking te vinden, relatief klein. Dat neemt niet weg dat er wel redelijk wat aanbod van aangepaste vakantiewoningen is, maar de zoektocht kan dus moeizamer verlopen. Bij het zoeken zal er ook rekening gehouden moeten worden met een aantal andere aspecten, om zodoende verzekerd te zijn van een vakantie waar alleen maar van genoten hoeft te worden.

Op zoek naar een aangepaste vakantiewoning
Een aangepaste vakantiewoning is in die zin aangepast, dat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers er zonder problemen gebruik van kunnen maken. Dit betekent dus dat er aanpassingen in de keuken, in de badkamer en in de wc zijn aangebracht en dat de slaapkamer van de woning bereikt kan worden met de rolstoel. Een aangepaste vakantiewoning kan niet alleen aan rolstoelgebruikers, maar ook aan gebruikers van een scootmobiel of gebruikers van een rollator toegang bieden. Ook rollatorgebruikers hebben namelijk meer ruimte nodig om zich vrij te kunnen bewegen in de vakantiewoning.

Mogelijke hulpmiddelen in de woning
Afhankelijk van de mate van beperking kan het ook gewenst zijn dat er zich hulpmiddelen in de woning bevinden, waar gebruik van kan worden gemaakt. Het is dan ook raadzaam om daar bij het uitzoeken van een vakantiehuis naar te informeren. Als er een verhoogd bad aanwezig is, maar er is geen tillift, dan zal een rolstoelgebruiker daar niet in alle situaties gebruik van kunnen maken. Een aantal voorbeelden van hulpmiddelen, die in een aangepaste vakantiewoning beschikbaar kunnen worden gesteld zijn onder meer:

 • Hoog-laag bed.
 • Verrijdbare douchestoel en douchebrancard.
 • Tillift.
 • Toiletverhoger.

Aandachtspunten omgeving
Naast de aangepaste vakantiewoning zelf kan ook de omgeving een belangrijke rol spelen voor een onbezorgde vakantie. Als er zich in de buurt van de woning een strand bevindt, is het prettig als daar ook voorzieningen zijn te vinden, waardoor een rolstoelgebruiker eenvoudig het strand op kan. Ook de aanwezigheid van een strandpost waar een rolstoel verkregen kan worden om mee de zee in te gaan is natuurlijk zeer welkom, net als het ontbreken van trappen om de boulevard op te komen en de aanwezigheid van een restaurant waar rekening is gehouden met lichamelijk beperkten, zoals de aanwezigheid van een aangepaste wc. Het is raadzaam om bij het zoeken naar een aangepaste vakantiewoning websites te bezoeken die daar speciaal op gericht zijn. Hier zal een groter en diverser aanbod te vinden zijn, zowel in binnenland als buitenland.