belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Hoe zit het met mijn zorgverzekering als ik op vakantie ga?

Heb jij je vakantie naar het buitenland al geboekt? Ga je lekker genieten van de rust of kies je liever voor een sportieve vakantie in de bergen? Of je nu een duik neemt in de zee of een boek leest in je vakantiewoning, een ongelukje kan altijd gebeuren. Met een goede verzekering hoef je je echter nergens druk om te maken. Zowel binnen Europa als daarbuiten ben je altijd goed verzekerd vanuit je zorgverzekering. Is een reisverzekering dan nog wel nodig?

Wereldwijde vergoeding vanuit de basis zorgverzekering

Een val van een trapje of een voedselvergiftiging: ook op vakantie kun je ziek worden. Is er sprake van spoed, met andere woorden: kan de benodigde zorg niet wachten tot in Nederland, dan worden de medische kosten vanuit je zorgverzekering vergoed tot de Nederlandse marktconforme tarieven. Is de rekening hoger dan het bedrag wat je in Nederland zou betalen, dan moet je dus uit je eigen portemonnee bijbetalen. Bovendien heb je te maken met een eigen risico.

Voor de meeste behandelingen in Europa wordt ongeveer hetzelfde bedrag in rekening gebracht als in Nederland. Soms komt het echter voor dat de tarieven een stuk hoger liggen. Bijvoorbeeld wanneer je naar een privékliniek wordt gebracht, zoals vaak gebeurt in Oostenrijk, Griekenland en Spanje. Maar ook in Amerika, Zwitserland en Canada betaal je fors meer voor medische zorg dan in Nederland. In dat geval biedt een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering uitkomst.

Aanvullende zorgverzekering versus reisverzekering

Een aanvullende zorgverzekering vergoedt, in tegenstelling tot de basis verzekering, de kosten voor medische zorg tot boven de marktconforme Nederlandse tarieven. Vaak zit hier echter wel een grens aan. Je verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld tot maximaal twee keer het Nederlandse tarief. Daarnaast heb je ook nog een eigen risico. Hoeveel jouw zorgverzekeraar vergoedt vind je in je verzekeringspolis terug.

Naast een aanvullende zorgverzekering vergoedt een reisverzekering met dekking voor geneeskundige zorg ook tot boven de Nederlandse tarieven. Voordeel van een reisverzekering is dat je deze het hele jaar door kunt afsluiten. Een nadeel is dat deze verzekering duurder is dan je aanvullende zorgverzekering.

Tip: Neem altijd je EHIC mee

Wat je ook doet, neem in ieder geval je EHIC mee. Dit is je persoonlijke Europese gezondheidskaart. Je krijgt de pas gratis van je verzekeraar. Met de EHIC toon je in het buitenland aan dat je verzekerd bent voor medische zorg. Buitenlandse zorgverleners vinden op deze pas alle informatie die ze nodig hebben. Ben je in het buitenland en sta je op het punt om van medische zorg gebruik te maken, neem dan altijd even contact op met je zorgverzekeraar. Zij staat altijd voor je klaar met tips en advies.

Plaats een reactie