belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Is een rookmelder verplicht in een vakantiehuisje?

Rook kost jaarlijks aan honderden mensen in Nederland het leven. Inademing daarvan leidt vrijwel altijd tot schade aan de longen en organen maar in veel gevallen volgt ook de dood daarop. Vooral in de slaap worden de meeste mensen overvallen. Tijdens de slaap is de reuk uitgeschakeld. De gevaarlijke gassen en dampen hebben vrij spel en worden ingeademd. Een rookmelder zou in dit geval tijdig waarschuwen. Als elk huishouden een aantal rookmelders had hangen dan zou dit op jaarbasis honderden levens redden. Installatie van een rookmelder is gemakkelijk maar je kunt dit natuurlijk ook laten doen. Voor ongeveer 10 euro kun je al een goede rookmelder bestellen. Rookmelders die in Nederland verkocht worden beschikken altijd over de juiste keurmerk. De melders moet je met regelmaat stofvrij maken en controleer het liefst elke maand of de batterijen nog werken. Deze apparaten gaan een flink aantal jaren mee.

Moet er een rookmelder in mijn vakantiewoning zijn?

Vanaf 1 juli 2022 moet elke woning in Nederland verplicht een rookmelder hebben. Dit geldt ook voor vakantiehuisjes en recreatiewoningen. Deze plicht was er al voor de nieuwbouw. Maar nu moeten dus ook alle bestaande vakantiehuizen beschikken over een rookmelder.

Soorten rookmelders

Er zijn heel veel soorten melders te koop. Maar staar je ook weer niet blind op de mogelijke verschillen, voordelen, onmogelijkheden van de verschillende soorten… Het gaat uiteindelijk maar om een ding en dat is rook detecteren en levens redden. Melders die veel gebruikt worden zijn de zogenoemde optische rookmelders. Zij zien rook. Soms detecteren deze melders ook koolmonoxide. Plaats er altijd meerdere in je woning, het liefst per verdieping minimaal een.

Niet plaatsen in:

  • Nooit in vochtige ruimtes zoals in de keuken of badkamer
  • Niet in stoffige of smerige ruimtes zoals de garage
  • Nooit nabij een ventilator
  • Niet in de buurt van de verwarming
  • Op plekken waar veel tocht is

Keurmerk

Let voordat je een dergelijk apparaat aanschaft op het keurmerk. De melder moet natuurlijk goedgekeurd zijn. Sommige melders bezitten ook een logo van de politie met daarop genoteerd: “Politie keurmerk veilig wonen”.

Plaats een reactie