belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Belastingregels vakantiehuisje

Een eigen vakantiehuis kopen in Nederland of zelfs in het buitenland, is een droom voor velen. Als deze droom werkelijkheid wordt, dan kan de eigenaar ervan te maken krijgen met verschillende belastingregels. Van belang kan daarbij zijn of deze woning zich in Nederland bevindt of dat hij in het buitenland is gelegen. In de laatste situatie kan het zo zijn dat de eigenaar, als deze in Nederland woont, met belastingregels van twee verschillende landen te maken krijgt.

Financieren en regels
Voor het financieren van een vakantiehuis als tweede woning kan er een hypotheek worden afgesloten. Dat geldt zowel voor vakantiewoningen in eigen land als in het buitenland. De fiscus heeft de belastingregels met betrekking tot het financieren hiervan al lange tijd geleden aangescherpt. Dat betekent dat de rente van de hypotheek waarmee het verblijf gefinancierd wordt niet voor fiscale aftrek in aanmerking komt. Daar moet bij de aanschaf van een vakantiehuis dat volledig gefinancierd zal worden met een hypotheek, wel rekening mee gehouden worden.

Vakantiehuis in box 3
Een vakantiehuis in Nederland kan beschouwd worden als een tweede woning en wordt daarom aangemerkt als bezitting in box 3. De waarde van deze tweede woning wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ waarde of als het huis in het buitenland is gelegen, aan de hand van de waarde die geldt in het economische verkeer. Aangezien deze recreatiewoning in box 3 valt, geven de belastingregels aan dat er 1,2 procent vermogensrendementsheffing over de waarde moet worden berekend. Als het huisje zich in het buitenland bevindt, kan het zijn dat er in Nederland geen belasting hoeft te worden betaald over de waarde van woning wanneer er in het betreffende buitenland al belastingheffing plaats vindt.

Inkomsten uit verhuur
Ook op het gebied van verhuur zijn er belastingregels die per land kunnen verschillen.

  • Zo zijn er in Nederland geen fiscale gevolgen aan verbonden als het vakantiehuisje af en toe verhuurd wordt aan derden.
  • Als het in het buitenland staat, dan krijgt de eigenaar echter ook te maken met de belastingregels van het betreffende land. Het is dan ook raadzaam om voor het verhuren van een vakantiehuis in het buitenland inzicht te krijgen in de daar geldende belastingregels, zodat men later niet voor verrassingen komt te staan.
  • Hetzelfde verhaal gaat op bij de belastingregels van de verkoop van het vakantiehuis. Over de winst van het huis in Nederland hoeft er geen belasting betaald te worden, maar in het buitenland kan er bij de verkoop van een vakantiewoning wel degelijk belasting over betaald moeten worden.

Plaats een reactie