belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

De leukste dingen om te doen met kinderen in Andalusië

Ga je deze zomer of in het voorjaar- of najaar naar Andalusië, in Spanje? Dan is het handig om je vooraf alvast een beetje in te lezen! Gaan er kinderen mee? Dan zijn er een aantal handige tips die we graag met je delen in deze blog! Zie ook ons overzicht met de leukste vakantiehuisjes in Andalusië.

Divers en indrukwekkend landschap
Andalusië heeft een prachtig ruig en afwisselend landschap. De ruige bergen van de Sierra Nevada gaan als vanzelf over in de glooiende, groene heuvels van de Alpujarras, welke uitmonden in imposante rotspartijen, afgewisseld met idyllische zandstrandjes aan de kust. In het binnenland heb je zelfs de enige woestijn van Europa, waar meerdere westerns zijn opgenomen, maar ook oneindige olijfgaarden, mooie kurkeik bossen, het maanlandschap van El Torcal en veel slingerende weggetjes door een bijna uitgestorven landschap. Zelfs de stranden zijn onvergelijkbaar. Van het Cabo de Gata natuurpark in het oosten, de kleine strandjes rond Almeria, via de grote brede en toeristische zandstranden van de Costa del Sol, tot aan de bijna verlaten en winderige stranden van de Costa del Luz.
Overal vind je weer iets nieuws en bijzonders, wat Andalusië zo uniek maakt.

Heerlijk eten en drinken in Andalusië
Wat ook gemeenschappelijk is, is de liefde voor eten en drinken. Volgens de overlevering is Andalusië de geboorteplaats van de Tapa (schoteltje)! De tapas zijn meestal eenvoudige maar o zo lekkere kleine hapjes als Jabugo ham, olijven, gehaktballetjes, geitenkaas, gemarineerde paprika, etc aangevuld met een glas sherry, een cana (klein glas bier) of een wijntje. Oorspronkelijk kreeg je de Tapa gratis bij een drankje, welk gebruik met name in de niet toeristische gebieden in ere gehouden wordt.

Leuke dingen om te doen met kids in met name Andalusië:

De leukste steden met kids

In het hele land zijn er schitterende steden te vinden. Hoogtepunt in Andalusië is toch wel Granada met het onwaarschijnlijk mooie Alhambra: het middeleeuwse Moorse fort, dat strategisch gelegen is op de Alhambra heuvel. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht over Granada en de omgeving inclusief de bergen van de Sierra Nevada. In het Alhambra kun je schitterende kunst, mooie versieringen, elegante tegelpatronen en verfijnd houwwerk bewonderen. Hier zullen jullie kinderen zich zeker prins en prinses voelen. In de tuinen kunnen ze vervolgens perfect verstoppertje spelen of zich vergapen aan de mooie waterpartijen. In Malaga en Sevilla zijn restanten van de Moorse overheersing te vinden, zoals het Alcazaba. Ook hebben beide steden mooie oude Kathedralen vol pracht en praal. De mezuita in Cordoba is een perfecte combinatie van een moskee en een kathedraal in een. Waar eerst een moskee was, is er vanaf de 16e eeuw min of meer een kathedraal overheen gebouwd. Deze renaissancistische en barokke ontwerpen geven een uniek contrast met de Moorse bouwkunst van de eeuwen ervoor.

Lekker eten en drinken, ook met kids

Andalusië staat bekend om zijn eten en drinken. Je kunt in bijna elk dorp wel lekker tapas eten voor een zeer schappelijke prijs. Aangezien Spanjaarden dol op kinderen zijn, is het geen enkel probleem je kind mee te nemen naar het restaurant, je zult versteld staan hoeveel families hier uitgebreid uit eten gaan. Nog leuker is het misschien wel om lekker op het strand bij een van de vele chirinquitos (strand restaurantjes) te gaan eten, waarbij de kinderen lekker op het strand kunnen spelen en jullie lekker kunnen genieten van het eten en een goed glas wijn. Mocht je in de buurt van Jerez zijn, vergeet dan niet 1 van de vele bodega’s te bezoeken om te zien hoe Sherry (en wijn) gemaakt wordt, waarbij je aan het eind van de rondleiding natuurlijk even kunt proeven wat het resultaat van het proces is. Meer in de binnenlanden van Spanje kun je ook heel goed een wijnboerderij bezoeken, mocht je meer een vinoloog zijn.

Wat zijn fijne stranden met kids?

De Costa del Sol is natuurlijk het bekendste en meest toeristische strand van Andalusië. Hier vind je kilometers lang zandstrand, waar je kinderen zich eindeloos kunnen vermaken, terwijl jij even geniet van een goed boek. Ook zijn hier meerdere pretparken te vinden, zoals Tivoli en Sealife acquarium in Benalmadena, de kabelbaan de bergen in (www.telefericobenalmadena.com), waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt en evt. naar beneden kunt lopen, een krokodillen park in Torremolinos en een mooie Zoo in Fuengirola (www.bioparcfuengirola.es). Iets verderop kom je in het mondaine Marbella met de ietwat protserige badplaats Puerto Banus, waar met name zomers de wereld van de Jet Set zich graag laat zien. Marbella zelf heeft een heel mooi, oud centrum met leuke pleintjes waar het heerlijk eten is. Van hieruit ben je in 5 minuten op het zandstrand met alle chirinquitos en barretjes. De Costa de la Luz staat bekend om zijn immer aanwezige wind, waardoor het hier nog rustig is op de immense stranden. Kitesurfen is hier dan ook een van de populairste bezigheden.

De natuur in met de kids!

De natuur in Andalusië is overweldigend en als je van wandelen houdt, dan kom je hier zeker tot je recht. In de Sierra Nevada kun je ’s winters perfect skiën, maar zomers kun je ook een heel eind de bergen opwandelen. Mocht je liever iets meer bomen om je heen hebben, ga dan naar de Alpujarras of de Sierra de los Nieves. Ook hier worden de wandelingen onderbroken voor schitterende uitzichten. In de Sierra de Aracena kun je nog ongestoord wandelingen maken, waarbij je met name de zwarte varkens tegenkomt, waar later de zalige Jabugo ham van gemaakt wordt.

Plaats een reactie