belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Tips voor een 14-daagse rondreis met kids door Griekenland

Griekenland is een ontzettend populaire vakantiebestemming voor gezinnen! Het land heeft zoveel moois te bieden. Denk aan prachtige steden zoals Athene, maar ook de vele blauwe stranden en oude gebouwen en monumenten maken dit tot een prachtige bestemming voor jong en oud. In deze blog vind je een kant-en-klaar reisschema voor 14-dagen Griekenland.

Dag 1-3: Bijzonder Athene

Aankomst in de bijzonder stad Athene na een relatief korte vlucht. Onze tip: een hotel in het hartje van Athene, in de historische wijk Plaka met zijn vele smalle straatjes. Vanaf het dakterras van hotel heeft u een prachtig uitzicht op de wijk en het Acropolis.

  • In Athene is er voldoende te doen. Wat voor de meeste ouders goed werkt is altijd een dagdeel iets te doen wat de kinderen fantastisch vinden en een dagdeel te doen wat de ouders leuk vinden.
  • De Acropolis is natuurlijk een must als je in Athene verblijft. Bezoek zeker het stijlvolle Akropolismuseum, dat met zijn indrukwekkende tentoonstelling een goed beeld geeft van het glorieuze verleden. Na een bezoek aan het museum is de tijd aangebroken om de Akropolis zelf te beklimmen, de belangrijkste archeologische plek in de Westerse beschaving met als middelpunt het Parthenon. Deze tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode van de vijfde eeuw v. Chr.
  • Trek goede schoenen aan want de marmeren treden zijn glad geworden van de miljoenen pelgrims en toeristen die je voorgingen. Het uitzicht over de stad is vanaf de Akropolis werkelijk adembenemend.
  • Bezoek een tentoonstelling, een evenement, of festival bij te wonen in Technopolis. De gerenoveerde industriële gebouwen bieden een aparte sfeer en herbergen ook een goed restaurant en het Maria callas museum. Voor de kinderen is er ook voldoende mogelijk. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het interactieve Hellenic Children’s Museum. De activiteiten in dit museum zijn bijvoorbeeld het populaire chocolade maken. In het War museum kunnen u en de kinderen een kijkje nemen in de gevechtsvliegtuigen en leren over het Griekse leger.
  • Luieren op het strand. Bezoek bijvoorbeeld de stranden Varkiza of Limni Vouliagmenis en kom tot rust.
  • Neem een hydrofoil (boot) naar Hydra (ongeveer 1 a 1,5 uur varen). Het is een schilderachtig eiland, met een statige en cosmopolitaine uitstraling. In tegenstelling tot de overige Argosaronische eilanden, is het voornamelijk kaal en alleen het zuidwestelijke deel is begroeid met pijnbomen.
  • Het eiland heeft een rijke historie in scheepvaart de gerenoveerde herenhuizen, de oude pittoreske haven met de kanonnen, de musea en de Scheepvaart School getuigen hiervan.
  • De stad Hydra, is de enige plaats op het eiland. Het ligt uitgespreid over twee heuvels en heeft zeer veel traditionele huizen met dakpannen en felblauwe deuren en ramen. Het meest karakteristieke van dit eiland is, dat het voor het vervoer alleen ezels gebruikt worden. Dit draagt bij aan een enorme rust en mogelijkheid te onthaasten.
  • Ga naar een outdoor film, of als je een bezoek aan Athene brengt buiten het “zomer bioscoop seizoen” overweeg dan het Village Theater in Pangrati op Ymittou. Voordat de film begint kunnen de kinderen spelen in een indoor speelplaats of boven is “the Imaginarium”.
  • Vergeet ook niet om een avondje te eten avond bij een van de tavernes rondom het Monastiraki plein. Hier vind je de beste souvlaki en hebben ze in de zomer vaak traditionele livemuziek.

Dag 4: Op weg naar Arachova en Delphi (2 nachten)

Vandaag ga je op weg naar Arachova. Je verlaat al snel de drukte van de stad en je rijdt al snel door het platteland en over kronkelweggetjes de bergen in. Je komt aan in het pittoreske plaatsje Arachova waar je overnacht.

  • Dit is een gezellig traditioneel dorpje aan de zuidkant van Mount Parnassus en het dorpje heeft verschillende gezellige restaurantjes en terrasjes. We hebben voor Aracheva gekozen aangezien dit een uniek dorpje is met prachtig uitzicht en je vanaf hier ook nog heerlijk kan wandelen.
  • Op 8 km afstand van Aracheva ligt Delphi, die je ‘s middag nog kan bezoeken. Delphi is aangemerkt als werelderfgoed en beschikt over bijzondere ruines, de tempel van Apollo en het Delphi museum met een grote kunstcollectie. In Delphi leren kinderen dat Ajax niet alleen een voetbalclub is maar ook een held uit de Griekse mythologie en Nike is niet alleen merk sportschoenen, maar ook de Griekse godin van de overwinning. Op deze manier kun je het bezoek voor de kinderen interessanter maken en ze tegelijkertijd iets bijbrengen over de fascinerende geschiedenis.

Dag 5: Een actieve dag met een wandeling

Vandaag kan je heerlijk gaan wandelen. Trek je bergschoenen aan en bereid je voor op een mooie en leuke wandeling!.

  • Aracheva is het beste uitgangspunt voor een beklimming van de top van de Parnassys. Je kan naar het skicentrum rijden en vanaf daar te voet verder gaan. Ook kan je de berghut van op 1890 als startpunt nemen. Geniet van de mooie uitzichten, de prachtige berghellingen en de vele vlindersoorten. Voor kids ook zeker leuk om al die verschillende vlinders te spotten en als het lukt ook vast te leggen met de foto camera.
  • Wil je niet wandelen, dan kan je ook een bezoek brengen aan een bijzondere niet toeristiche grot met allemaal stalagmieten. Ook hier heb je stevige schoenen nodig en bij voorkeur ook een zaklantaarn.

Dag 6 & 7 Relaxen en meer in Kyparissia

Het is weer tijd om verder te reizen. Wanneer je vanaf Delphi naar Kyparissa rijdt, volg je de kust van de Korinthische Golf. De totale reisduur is circa 4 uur. Geniet van het uitzicht en stop eventueel voor een duik in zee.

  • Kyparissia is een prachtige kustplaats met lange zandstranden en helder water. Het is gelegen aan de westelijke kust van de Peloponnesos, die door velen beschouwd wordt als een van de mooiste kustlijnen van de regio. Kyparissia heeft een gezellige oude stadskern en een moderne benedenstad met grote pleinen.
  • Veel accommodaties hier zijn schitterend gelegen en hebben een adembenemend uitzicht.
  • Ga vanmiddag lekker relaxen op het strand. Mocht je zeeschildpadden willen zien, dan kan je vanuit Kyparissia zo’n drie kilometer in de richting van Pyrgos rijden. Je komt dan terecht bij schitterende zandstranden en duinen. Dit zijn de op een na belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden.

Dag 7: Lekker relaxen of de bijzondere watervallen van Neda zien?

Vandaag kan je ervoor kiezen om een lekker dagje met de kids aan het strand door te brengen.

  • Wilt je toch nog ondernemen? Dat kan! In dit plaatsje kunt u verder bijvoorbeeld een dag tour maken naar de Giannopoulos olijfolie fabriek, de Cascate di Neda watervallen, Polilimnio met z’n canyons of het kasteel bezoeken dat het kenmerkende punt in de stad is geworden. Wat dacht je van het prachtige Lake Kaiafa, de Voidokoilia beach.
  • Kortom, eigenlijk zou je hier nog een week door kunnen brengen om alles in de omgeving te zien. Alle bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard! Welicht nog een keer een omgeving om terug te komen ….

Dag 8 Olympia (geboorteplaats van de Olympische Spelen)

Sta een beetje op tijd op aangezien je vandaag het authentieke Olympia gaat bezoeken. Het oude Olympia is de plaats waar de Olympische spelen werden geboren en gehouden tijdens de oudheid. Hier staat dus bijna alles in het teken van de oudheid en het ontstaan van de Olympische Spelen. Het gebied beschikt over een rustige en serene, idyllische en groene omgeving.

  • Duizenden jaren geleden kwamen hier uit alle windstreken al atleten samen om onder andere tegen elkaar te worstelen, hardlopen, discuswerpen en speerwerpen. Naast de atletiekbanen, vind je hier meerdere tempels, baden en natuurlijk huisvesting voor alle atleten. Gelukkig is het gebied aardig begroeid en kun je hier en daar even uitrusten in de schaduw van een naaldboom.
  • Vandaag de dag kun je nog steeds tegen elkaar hardlopen in een stadion dat ooit 45.000 toeschouwers kon bevatten. Als je je ogen dichtdoet en je fantasie de vrije loop laat gaan, kun je het triomfantelijke gejuich en gejoel nog horen.
  • Je verblijft vandaag in een leuke sfeervolle accommodatie met natuurlijk een heerlijk zwembad in het plaatsje Olympia. Zo kunnen de kids na het bezoeken van Olympia even heerlijk hun energie kwijt in het zwembad. Wellicht kunnen ze een wedstrijdje doen en zo het Olympische gevoel nog even vasthouden …

Dag 9 & 10 Schilderachtig Dimitsana

Na het ontbijt vertrek je richting Dimitsana. Het dorpje Dimitsana, waar je twee nachten verblijft, ligt op ongeveer 2 uur rijden van Olympia. Je logeert in een authentieke accommodatie.

  • Dimitsana en het omringende gebied met zijn natuur is van de zeldzame schoonheid, met vele bezienswaardigheden en attracties, zoals kloosters, kerken, Dimitsana en het omringende gebied met zijn natuur is van de zeldzame schoonheid, met vele bezienswaardigheden en attracties, zoals kloosters, kerken, stenen boogbruggen en archeologische vindplaatsen. Je merkt hier wel meteen op dat het hier in de bergen een stuk koeler is dan op zeeniveau, dus zorg dat je wat truien voor jezelf en de kids bij je hebt.
  • In de vallei genaamd Lousios River Gorge zou Zeus zijn eerste bad hebben genomen. Wandeling: je loopt dan van het ‘nieuwe’ Philosophou klooster aan de ene kant van de kloof, naar het St. John klooster aan de andere kant. De totale wandeling duurt circa 2,5 uur, rekening houdend met voldoende rust/foto momenten en het tempo van de kinderen.
  • Vertrek vroeg, trek comfortabele schoenen aan en neem water en snacks mee want je komt onderweg geen restaurant tegen.
  • Via de receptie van de accommodatie kun je een taxi (€ 20, -) regelen die je op een afgesproken tijdstip van de andere kant van de kloof weer terugbrengt naar je auto, zodat je niet terug hoeft te lopen.

Dag 11-13 Napflio / Tolo

De elfde dag is een reisdag. Na een verblijf in dit pittoreske dorp midden in de natuur rijd je in zo’n 2,5 uur naar de kust. Hier breng je de laatste dagen van de vakantie door. Van oorsprong is dit een vissersplaats en tegenwoordig een knusse badplaats. Met name in het oudere gedeelte van de plaats heerst een rustige, aangename sfeer.

  • Op zo’n 10 minuten rijden ligt ook de historische havenstad Nafplio. Hier vind je smalle straten met sfeervolle winkels, gezellige restaurants en oude forten uit de tijd dat de Venetiërs hier de baas waren. Voor €4 per persoon neem je een taxiboot naar het Bourtzi fort. Gelegen op een eilandje bij de ingang van de haven werd het in 1473 gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten en andere indringers.
  • De laatste dagen kan je er natuurlijk voor kiezen om lekker aan het strand met de kinderen door te brengen en af en toe een terrasje te pakken. Wat ook bijzonder leuk is om een boot te huren (voor een paar uur) of een dagje en de eilanden van Tolo Bay te ontdekken. Als je kinderen oud genoeg zijn kan je ook overwegen om te gaan snorkelen of duiken.
  • Kortom deze dagen zijn een heerlijke afsluiting van de vakantie.

Dag 14 Via Epidavros terug naar de luchthaven

Vandaag vlieg je eind van de middag weer terug naar Nederland.

  • Onderweg raden we je aan om Epidavros aan te doen. Dit is een van de beste bewaarde theaters uit de oudheid. Epidavros is gebouwd rond 350 voor Chr en is opgegraven in 1881.
  • Het theater van Epidaurus biedt een prachtig uitzicht op de omgeving van de Peloponnesos. Oorspronkelijk zaten de toeschouwers op de grond, maar later zijn er marmeren banken gekomen. Het theater is gebouwd in een halve cirkel en traditioneel in drie delen opgedeeld: zitbanken, het podium en het toneelgebouw. De zitbanken bestaan uit twee delen: het onderste deel bevat 13 trappen met 34 rijen zitbanken en het bovenste deel 23 trappen met 21 rijen zitbanken. In totaal bood het theater plaats aan ongeveer 14.000 toeschouwers.

Plaats een reactie