belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Wat is leuk in Portugal met kinderen?

De meeste toeristen gaan naar de Portugal voor de schitterende stranden van de Algarve, maar Portugal heeft zoveel meer dan dat. Voor bezoekers heeft deze ‘uithoek’ van Europa inderdaad schitterende stranden te bieden, maar daarnaast kun je er volop genieten van een zalige keuken, gebaseerd op al het lekkers wat de zee te bieden heeft, met als voorafje een puur Portugees glaasje port.

Bezoek de populaire Portugese steden

Lissabon en Porto zijn steden die perfect met kinderen te doen zijn. De afstanden zijn niet heel groot, het openbaar vervoer is er goed.

Lissabon

Vanaf je terrasje kun je luisteren naar de emotionele discussies van de Portugezen of kijken naar het architectonische verleden wat een combinatie is van Moorse overheersing en surrealistische moderne stijlen en in Lissabon kun je als je geluk hebt nog een stukje Art Deco vinden. Ondanks dat Lissabon de drukte, lawaai en verkeersoverlast van een hoofdstad heeft, is het ook nog een overzichtelijke en makkelijke bereisbare stad. Wandelend door het oude stadscentrum voel je je snel op je gemak en kun je rustig genieten van de verschillende bouwstijlen of een bezoek brengen aan een van de vele kerken of musea.

 • Ook kun je met name in Lissabon goed een fiets huren. Maar bovenal wordt er in beide steden veel buiten geleefd. Dat betekent dat er een overvloed aan terrasjes is en door het meestal goede weer is het daar goed toeven. In Lissabon is het met name leuk om met de kinderen de oude wijk Alfama te verkennen. Het makkelijkste is om je met een taxi omhoog te laten brengen en vervolgens omlaag te wandelen door de smalle straatjes, waar je je kunt vergapen aan de mooie tegelwerken die je overal ziet en je je kunt laten verrassen door de mooie uitzichten over Lissabon en de rivier de Taag, die je vanaf verschillende plekken hebt.
 • Vergeet voor een mooi uitzicht zeker niet om een bezoek te brengen aan de Miradouro de Santa Luzia naast de gelijknamige kerk uit de 18e eeuw. Breng ook een bezoek aan de Castelo de Sao Jorge, waar je vanaf de kasteelmuren mooie uitzichten hebt en lekker kunt wandelen door de kasteeltuin. De Alfama wijk komt pas echt tot leven aan het einde van de middag / begin van de avond, wanneer je hier zalig kunt eten.
 • Een ander hoogtepunt in Lissabon is een tripje omhoog met de lift in de 32 meter hoge toren van Santa Justa, die de wijken Baixa en Bairro Alto met elkaar verbindt. Deze toren is gebouwd door een leerling van Eiffel, hetgeen duidelijk zichtbaar is.
 • Direct buiten Lissabon kun je je vergapen aan de toren van Belem uit de 16e eeuw, welke het vertrekpunt was van de ontdekkingsreizigers in die tijd. Deze prachtig versierde toren in Belem ligt dicht bij verschillende mooie parken en interessante musea en beelden, die verband houden met de ontdekkingsreizen uit die tijd.
 • Voor kinderen erg leuk is het Oceanarium, welke gebouwd is voor de Wereld Expo van 1998 en waar je een gigantisch aquarium vindt vol met fauna van de wereldzeeën van sardientjes tot haaien. Hieromheen vindt je een aantal kleinere aquaria waarin je het leven van de Atlantische en Indische oceaan kunt vinden, zie ook www.oceanario.pt.
 • Ook heeft Lissabon een mooie dierentuin, de Jardim Zoologico waar je gekust kunt worden door een Zeeleeuw of de vacht van een slang kunt voelen, zie ook www.zoo.pt
 • Rondom Lissabon vind je veel prachtig gelegen vakantiehuisjes waarvandaan je de stad ideaal kunt indekken.

Porto

Porto is het kleinere broertje van Lissabon en is de Port hoofdstad van Portugal, maar heeft ook een Unesco centrum vol met oude gebouwen en kleine straatjes. Ook kun je hier genieten van de bouwkunst van Eiffel, met de schitterende brug over de Douro, waarlangs ook sommige van de best Port huizen te bezoeken zijn zoals Taylor’s, Sandeman of Osborne.

 • Porto is een erg mooie stad, waarvan het hele historische stadscentrum op de werelderfgoedlijst staat, waarbij de Ponte de Dom Luis I toch wel een van de hoogtepunten is. Deze twee verdiepingen brug uit 1886 is ontworpen door een leerling van Eiffel, hetgeen zeer duidelijk te zien is en verbindt het oude centrum met Vila Nova de Gaia. Rond de voet van de brug langs de oevers van de rivier liggen enkele van de beste Port huizen in de wereld, zoals Taylor’s, Sandeman of Osborne, waar je ook met kinderen makkelijk een bezoekje kunt brengen. Ook vertrekken hier meerdere rondvaartboten voor een leuk tochtje over de Douro, waarbij je de pracht van Porto vanaf het water kunt bewonderen, hetgeen de meeste kinderen de leukste manier vinden om Porto te aanschouwen.
 • Ook is het leuk om met je kinderen langs de verschillende marktkramen in de buurt van de Kathedraal te lopen om te aanschouwen welke verse producten er allemaal verkocht worden. Hier dichtbij ligt ook het Sao Bento treinstation, niet alleen leuk om met de kinderen een klein treinritje te maken het binnenland in, maar ook erg indrukwekkend vanwege de vele tegelversieringen die hier te vinden zijn.
 • Nu we het toch over steden hebben, moet ook zeker Coimbra niet worden vergeten. Deze oude universiteitsstad heeft een relaxte atmosfeer vol oude architectonische hoogstandjes.

Ondek de Portugese Natuur met kids

Maar Portugal biedt ook schitterende en afwisselende natuur. Voor zo’n klein land (twee keer de oppervlakte van Nederland), zijn de verschillen in de regio’s gigantisch. In het onontdekte noorden van het land vind je nog de traditionele Portugese cultuur. De twee grote rivieren die het land doorkruisen zijn al net zo verschillend. De Douro in het noorden met zijn stijle druiven terrassen op de bergachtige omgeving versus de brede vaak overstromende Taag, die zorgt voor vruchtbare grond waar de koeien, stieren en paarden grazen. In het zuiden liggen natuurlijk de schitterende stranden van de Algarve, waar een klimaat is wat het hele jaar aangenaam is. Dit komt mede doordat direct ten noorden van de stranden de heuvels beginnen, waar je volop groen tegenkomt. In deze groene omgeving vind je nog mooie rustige dorpjes, waar het leven van alle dag, amper is veranderd.

Portugezen zijn dol op kinderen! Mensen die hun kinderen dan ook meenemen naar Portugal zullen dan ook ontdekken dat er meteen contact gezocht wordt met de kinderen, dat kinderen zeer hartelijk welkom geheten worden en dat er soms deuren opengaan voor kinderen, die anders gesloten blijven. Het is in Portugal ook heel normaal om met kinderen uit eten te gaan, waarbij er speciale kindermaaltijden en porties zijn.

Naar het strand met de kinderen

De Algarve is natuurlijk het bekendste en meest toeristische strand van Portugal. Hier vind je kilometers lang zandstrand, waar je kinderen zich eindeloos kunnen vermaken, terwijl jij even geniet van een goed boek. Ook zijn hier leuke grotere en kleinere plaatsjes te vinden, waar je lekker een hapje kunt eten of gewoon een beetje kunt rondwandelen op zoek naar cultuur, mensen en souvenirs.

Ook ten zuiden van Lissabon zijn er mooie grote stranden. Aangezien deze stranden meteen aan de Atlantische Oceaan liggen is het zeewater er meestal wel wat kouder, maar de stranden zijn ook veel minder toeristisch, hoewel met name in de weekenden veel mensen uit Lissabon hier natuurlijk naar toe trekken.

Eten en Drinken met kids

De ligging van Portugal aan de oceaan en haar verleden hebben ertoe geleid dat in de Portugese keuken veel vis en schelpen wordt gebruikt. Er wordt wel eens gezegd dat er voor elke dag van het jaar wel een visrecept is. Ook varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt in de Portugese keuken in bijvoorbeeld Sopa de Pedra of Leitao a Bairrada. Portugezen behoren tot de grootste rijsteters in Europa bij bijvoorbeeld Coelho em vinho. Portugal is het enige Europese land waar koriander van oudsher onderdeel is van de keuken, waar het bijvoorbeeld in het typisch Portugese Sopa alentejana wordt gebruikt.

 • Portugese wijnen zijn erg bekend. Buiten Portugal zijn vooral bekend de port, vinho verde en madeira. De drie belangrijkste wijnregio’s zijn Dão, Alentejo en Estremadura. Queijo da Serra, Azeitão en Serpa zijn populaire kazen. Favoriete vleeshapjes zijn onder andere Empanadas, Chourico, Pata Negra en Salpicao.
 • Het is in Portugal ook heel normaal om met kinderen uit eten te gaan, waarbij er special kindermaaltijden en porties zijn. Op de stranden kun je natuurlijk lekker de kinderen laten spelen, terwijl jij geniet van de zalige visgerechten met de voetjes in het zand.

Plaats een reactie