belvilla-logo
natuurhuisje logo
heerlijkehuisjes.nl-logo
roompot-logo
landal-logo

Tips voor een citytrip naar Berlijn met kinderen

Ga je op vakantie naar Berlijn, en wil je dit combineren met een stedentrip naar Berlijn? Deze stad is zeer geschikt om te bezoeken met kinderen. In Berlijn is er zo ontzettend veel te zien én te doen voor jong en oud. Berlijn bruist tegenwoordig. Berlijn heeft sinds de val van de muur in 1989 afgerekend met het grauwe verleden en is er een enorme metamorfose op gang gekomen. Daarom geven we in deze blog 11 tips om de Duitse hoofdstad met kids te bezoeken. Zie ook ons overzicht met gunstige vakantiehuisjes in en rondom Berlijn om te verblijven! In de omgeving kan je ook een accommodatie boeken in bijvoorbeeld Lübbenau of Rostock.

1. Breng de recente historie tot leven bij Check Point Charlie.

Voor kinderen is de koude oorlog en het ijzeren gordijn niet veel zeggend begrippen. Door met ze checkpoint Charlie te bezoeken komt de historie van de stad Berlijn tot leven en kunnen kinderen zich een veel betere voorstelling maken van hetgeen ooit heel veel impact had op heel veel mensenlevens. Het ijzeren gordijn, ofwel de Muur deelde de stad tot 1989 in tweeën. De enige mogelijkheid om van oost naar west te komen was via een aantal ”checkpoints” zoals Checkpoint Charlie. Helaas was het voor de inwoners van het oosten helemaal niet toegestaan om het westen te betreden. Vele hebben via avontuurlijke wegen een ontsnappingspoging gewaagd. In het Muur Museum bij Checkpoint Charlie kun je de spectaculairste ontsnappingspogingen bewonderen. Kleine auto’s die een persoon konden verbergen, een mini-duikboot en een dubbele koffer: je kunt het zo gek niet bedenken. Een geschiedenisles is nog nooit zo boeiend geweest als in het Muur Museum!

2. Tiergarten park.

Dit park bevindt zich in het midden van Berlijn en is een van de grootste stadparken te wereld. Al eeuwenlang is dit park zeer populair bij Berlijnse kinderen. Je kan er fietsen huren naast de westerse ingang van de dierentuin en heerlijk fietsen door het park. Natuurlijk kan je hier ook prachtig picknicken of een balletje trappen.

3. De Berlijnse Zoo

De Berlijnse Zoo is een van de oudste van Europa. Ze hebben dan ook een grote verscheidenheid aan dieren (Olifanten, tijgers, poema?s, beren etc) die zoveel mogelijk in een semi-natuurlijke omgeving leven. Een van de beroemdste dieren was het ijsbeertje Knut. Deze was in Duitsland beroemd omdat dit de eerste ijsbeer was die geboren is in de dierentuin in 30 jaar. Meer informatie, openingstijden en tickets vind je op zoo-berlin.de.

4. Bezoek de koepel van de Reichstag

Sinds de laatste renovatie van de Reichstag, heeft de Reichstag een glazen koepel die hoog boven het gebouw uitstrekt. Het idee erachter was dat de democratie op ieder moment van de dag gecontroleerd kan worden. Het bijzondere aan de koepel is de loopweg die als een spiraal aan de binnenkant tegen het glas omhoog klimt waardoor je steeds een ander uitzicht hebt over Berlijn. In het centrum van de bal kijk je naar beneden door een spiegel cilinder recht de vergaderzaal van de Bondsdag in. Tip: als je de koepel wilt bezoeken moet je of heel vroeg of heel laat komen. Gedurende de dag staan mensen soms uren in de rij. Toegang is gratis.

5 .Berlijn vanaf het water bekijken

Berlijn verandert in een betoverende stad als het donker wordt. De duizenden lichtjes schitteren je vanaf afstand tegemoet. Laat je kinderen hier dan ook van genieten met een boottocht door de stad. Je vaart langs een aantal hoogtepunten van Berlijn zoals de Rijksdag, het Potsdamer Platz en de kathedraal. Aan de oever van de Spree kan je opstappen op een van de vele rondvaartboten.

6. Het Techniekmuseum:

Onderneem, ontdek en onderga in dit bijzondere museum (Trebbiner Strasse 9). Kinderen vinden de meeste musea niet zo boeiend. Maar het Techniek Museum, daar zijn ze niet weg te slaan. Het Duits Techniek Museum geeft kinderen de mogelijkheid om op een speelse manier zelf kennis te maken met de bijzondere wereld van techniek en wetenschap. Zo vind je er vliegtuigen, oldtimers, locomotieven, computers, radio’s en nog veel meer. Onderga hoe het is om super klein te zijn, voel je balans in het ‘behekste huis’ of maak zelf je eigen papier. Kortom het Technikmuseum zit vol met leuke en interessante verrassingen waar je je geen seconde verveelt. (aanbeveling voor kinderen ouder van 4 jaar. Check ook van te voren de website om te bepalen wat je wilt gaan doen en of je kinderen hier oud genoeg voor zijn).

7. LegoLand

Wat je allemaal met legostenen kunt doen dat ontdek je in Legoland. Niet de technische Lego staat centraal, maar de gewone blokjes in alle mogelijke verschijningsvormen. Zo hebben ze de belangrijkste gebouwen van Berlijn nagemaakt en is er ook een jungle met levensgrote tijgers, apen, tijgers en een krokodil. Er is een Duplo hoek, een bouwhoek, en een gedeelte waar je race auto?s kunt maken. Met die racewagen kun je vervolgens op een helling wedstrijdjes doen. Voor de grotere kinderen is de studio helemaal fantastisch. Hier wordt een 3D-animatiefilm gedraaid. Met een brilletje op zie je in dit ridderverhaal dieren, wapens en water op je af komen. En je ziet het niet alleen; het water druppelt letterlijk op je hoofd. De film duurt ongeveer twintig minuten. Het leuke is dat je ook gelijk het Sony Centre gezien hebt wat toch wel een impossant gebouw is dat recent is gebouwd.

8. Dino’s in het Natuurkunde Museum

In het Museum für Naturkunde van Berlijn komen dinosaurussen opnieuw tot leven. Je vindt er talloze bijzondere en soms zelfs rare objecten die de evolutie van het leven laten zien. De dinosaurussen hal is spectaculair. Hier vind je beroemde skeletten van deze reusachtige uitgestorven beesten. Leer over de verschillende lagen van de aarde, ontdek waarom zebra?s eigenlijk strepen hebben, zie de evolutie van jezelf en bewonder de vele zoogdieren en vogels. Je hebt ook de mogelijkheid om zelf dingen te onderzoeken. Genoeg te leren zien en doen in dit bijzondere museum.

9. Televisie toren van Berlijn

Berlijn in 3 D zien? De Televisie toren van Berlijn is een gebouw dat niet te missen valt, het is dan ook een van de meest gefotografeerde symbolen van Duitsland. Stap in de lift en binnen 40 seconden vlieg je maar liefst 200 meter omhoog. Boven heb je natuurlijk een fantastisch uitzicht over Berlijn. Boven kan je ook iets drinken of iets eten.

10. Spelen bij het Strandbad

De Grosse Müggelsee is het grootste meer in de omgeving van Berlijn. Het strandbad dat ten noord-oosten van de Grosse Müggelsee ligt heeft een kilometer lang strand. Ook zijn er allerlei speelweiden, sportvelden en winkeltjes. Bij ouders is dit een populaire plek om naar toe te gaan omdat het water maar 50 cm diep is, wat dus ideaal is voor kleine kinderen. Als je wilt fietsen dan kan je ook fantastisch mooi fietsen om het meer. Fietsen zijn ter plekke te huur.

11. Sealife bezoeken

4000 verschillende soorten zeedieren bewonderen? Ga dan naar Sealife (Spandauer Strasse 3) Wie wil er nou een zeepaardje in het echt zien of de huid van een echte haai aanraken. Sealife heeft een glazen tunnel waar je doorheen kunt lopen waar haaien boven, onder, links er rechts van je zitten. Je kan het combineren met een bezoek aan het AquaDom waar je in een glazen lift 25 meter dwars door een aquarium heen gaat!

Plaats een reactie